Could AI Become a CEO?
Harvard Business Review pohtii artikkelissaan “AI Can (Mostly) Outperform Human CEOs (26.9.2024)” tekoälyn potentiaalia jopa korvata toimitusjohtajan tehtävät. Vaikka tekoäly saattaa toisinaan kompastua virheelliseen tai epäjohdonmukaiseen tiedon tulkintaan ja kadottaa punaisen langan kesken prosessin, mikä ei ole erityisen hyvä ominaisuus toimitusjohtajalle, sen suorituskyky monissa muissa tehtävissä on jo nyt vaikuttavaa.
Tekoäly pystyy suoriutumaan monimutkaisista ja sekä tarkkuutta että luovuutta vaativista tehtävistä, jopa silloin kun ohjeistus on ollut puutteellinen ja sen on täytynyt täydentää tarvittavat tiedot itse. Tällaisia suorituksia ei olisi vielä muutama vuosi sitten pidetty mahdollisina.
Vuoden 2024 alussa tehdyssä tutkimuksessa simuloitiin päätöksentekotilanteita 344 osallistujan avulla. Heidän suoriutumistaan mitattiin monin eri mittarein, ja tavoitteena oli jatkaa mahdollisimman pitkään ilman, että tulisi “erotetuksi”. Parhaiten suoriutuneiden tuloksia verrattiin tekoälyn vastaaviin suorituksiin, ja tekoäly osoittautui paremmaksi lähes kaikilla osa-alueilla. Se esimerkiksi suunnitteli tuotteita kirurgisen tarkasti maksimoiden niiden houkuttelevuuden, samalla pitäen tiukan kulukurin. Lisäksi se reagoi tehokkaasti markkinasignaaleihin ja onnistui jokaisella pelikierroksella saavuttamaan kilpailijoitaan paremman markkinaosuuden ja kannattavuuden.
Silti tekoäly erotettiin lopulta nopeammin kuin kilpakumppanit. Syynä oli sen kyvyttömyys tunnistaa “mustan joutsenen vaikutusta” (Black Swan Effect, Nicholas Taleb, 2007), kuten tilannetta, jossa markkinat romahtavat yllättäen, esimerkiksi pandemian seurauksena. Tekoäly jatkoi lyhyen aikavälin strategista optimointia, kun taas ihmisjohtajat osasivat ennakoida markkinahäiriöiden mahdollisuuden ja rakentaa pitkäjänteisemmän strategian.
Tutkimuksen opetus on selkeä: vaikka tekoäly ei vielä kykene täysin korvaamaan ihmistä toimitusjohtajana, siitä on jo merkittävää apua strategisessa työssä. Tekoäly pystyy tuottamaan tarkkaa analyysia ja mallintamaan kompleksisia tilanteita, jolloin toimitusjohtaja voi keskittyä siihen, missä ihmiset ovat parhaimmillaan – strategiseen harkintakykyyn, eettiseen päätöksentekoon ja empatiaan.
Tekoälystä on siis tulossa strateginen avainresurssi, joka auttaa välttämään kalliita virheitä ja tehostamaan päätöksentekoa. Datan laatu ja määrä ovat keskeisiä tekijöitä tekoälyn tehokkaassa hyödyntämisessä, mutta riskien ja epävarmuuksien ymmärtämisessä ihmisen rooli on edelleen ratkaiseva. Lopulta, vastuunkantajana ja markkinoiden ihmislähtöisen luonteen ymmärtäjänä, ihmistä tarvitaan edelleen johtamaan organisaatioita menestykseen.
Tekoälyn roolia strategian synnyttämisessä ja johtamisessa pohdimme IHMEen asiakkaiden kanssa jatkuvasti. Tukeeko tekoäly johtamista, vai tukeeko johtaja tekoälyä? Mikäli pohdinta puuttuu agendaltanne, on nyt viimeistään sen aika.
Linkki HRB:n alkuperäiseen artikkeliin: https://hbr.org/2024/09/ai-can-mostly-outperform-human-ceos